Startsida Kort om ED Att leva med ED Om föreningen Bli medlem Länkar
  
Om att skaffa peruk
                                   

Det är vanligt att personer med Ektodermal dysplasi är tunnhåriga. De flesta killar låter det vara så men många flickor tycker att håret är en viktig del och vill gärna ersätta tunnhårigheten med en peruk. Man kan välja på att köpa en syntetperuk eller en äktahårs-peruk.

De syntetiska perukerna är idag mycket fina och finns i olika prisklasser. Fördelen med syntetperuk är att de inte behöver friseras utan bara tvättas upp och ruskas om så kommer de i rätt frisyr automatiskt. En nackdel med syntetperuker är att de inte tål värme (finns dyra undantag) t ex  bastu, ugn, brasa och inte heller värmeångan från en nykörd diskmaskin. En del upplever att hårstråna gör ont om de kommer i ögonen, att de är vassare än vanligt hår. En syntetperuk är fin i ca 3 månader. De kostar från 2 500 kr upp till 11 000 kr. Det syntetiska håret blir slitet av att ligga an syntetiska material, så som fleecetröja. 

En äktahårs-peruk blir mer som ditt egna hår och måste friseras efter hårtvätt, du måste vara mer försiktig vid hårtvätten så att du inte trasslar till håret. Man tvättar genom att sätta peruken på ett frigolithuvud och jobbar bara i hårriktningen med schampot och balsamen. Fördelen är att det blir mer variation på frisyren från tvätt till tvätt. Den äktahårs-peruken håller längre ca 6 månader ibland längre, kan vara fina upp till ett år. En nackdel kan vara att det är stor variation på hårkvalitén och färg. Samma färgnummer kan skilja oerhört från peruk till peruk! Be att de tar hem flera i samma sort när du ska prova. Priserna är runt 10 000kr.

Det finns olika hättor på perukerna, själva mössan som håret sitter på. Be att få titta på perukshoppen. Vissa ser ut som din hårbotten och andra mer som tyg. Välj alltid utifrån vad som är skönast och i andra hand utifrån vad som är snyggast. Självklart ska du ha som mål att finna både trivsel och skönhet i samma peruk.

Det är bra att ha två likadana när du funnit din favorit. Då är det bara att ta en nytvättad efter idrotten medan den andra torkar. Det lönar sig att tvätta peruken minst 2 gånger i veckan. 

Det finns två olika bidrag man kan få till att bekosta peruk. Det ena är från sjukvården ett bidrag på ca 3 000-6 000 kr per år, beroende på vilket län du bor i. I Uppsala-län ansöker vi hos Hudmottagningen på Akademiska sjukhuset.

Det andra bidraget (handikappersättning) ansöker man om hos försäkringskassan för merkostnader. Det krävs ett läkarintyg från någon läkare, exempelvis husläkaren, om att man har diagnosen Ektodermal dysplasi med tunt eller inget hår. Blanketten finns på Försäkringskassans webbplats.

De perukshopar som finns är kunniga och försöker svara på frågor men se till att du får prova tillräckligt länge och många, speciellt om du är ny bärare. Tillåt dig att vara besvärlig kund, det är så viktigt att du blir nöjd. Har ni frågor ni vill ta med styrelsen i ED föreningen går det bra att kontakta mig via mail eller telefon. maia@lidingby.se, 0733-925750.

Skrivet av Maya Haegermarck


Share |

  © 2009 Svenska ED-föreningen. Webbansvarig